De fyra bästa UNESCO-världsarven utanför Istanbul

Visste du att det finns 13 kulturella världsarv bara i Turkiet? I början av juli lades den gamla staden Efesos i västra Turkiet till denna ryktbara lista, vilket gjorde Turkiet till en ännu mer önskvärd plats att besöka.

Du kanske är bekant med de mer välkända världsarven i Istanbuls historiska område, men hur är det med de mindre kända – men minst lika imponerande – arven i övriga Turkiet?

Läs vidare och lär dig mer om fyra turkiska världsarv utanför Istanbuls larm som vi valt ut och som du bara måste se ...

Den antika staden Efesos

Ephesus_Celsus_Library_Facade

Det senaste tillägget Efesos är ett måste för alla besökare till İzmir-provinsen i Turkiet. Platsen var ursprungligen känd för sitt Artemistempel (tyvärr finns mycket lite kvar av det i dag), men i dag är det ruinerna från Celsus-biblioteket och den stora teatern som lockar besökare.

Trojas arkeologiska plats

 Troy_archeological_site_(8708437345)

Ingen resa för att utforska de grekiska och romerska rikena är fullständig utan ett besök till den berömda staden Troja.  I den här 4 000 år gamla staden utspelades det trojanska kriget som beskrivs i den Trojanska cykeln, och i synnerhet i Iliaden.

Pergamon

7144860663_bb27dfa0fd_k

Det här världsarvet ligger högt över Bakircayslätten i Aegeanregionen i Turkiet och är värt ett besök bara för utsikten.  Pergamon har spår av hellenistiska, romerska, östromerska och osmanska perioder och är praktiskt taget som en tidsmaskin för de som är intresserade av antika civilisationer.

Bursa och Cumalıkızık

 Cumal_7121

Det här arvet är egentligen en serie nomineringar som består av åtta delarv i staden Bursa och den närliggande byn Cumalıkızık i den södra Marmararegionen. Bursa och Cumalıkızık är unika eftersom de båda innehåller många konstruktioner från det Osmanska riket som fortfarande är intakta, bl.a. Orhan Ghazi grav – grundare av det Osmanska riket.

Har du några tips till de resenärer som besöker UNESCO:s världsarv för första gången? Glöm inte att dela dem med oss och våra följare påTwitter och Instagram med hashtaggen #Radiss

Berätta vad du tycker