De fem bästa sätten att utforska natursevärdheterna i Stavanger

Utsikt til Preikestolen klippen i Stavanger, Norge

Preikestolen i Stavanger har tidigare utnämnts till världens mest hisnande utsiktsplattform av Lonely Planet, och det med god anledning. Fortsätt läsa om de fem mest spännande sätten att utforska Stavangers vackraste natursevärdheter.

Stavanger är en av Norges mest populära vandringsdestinationer, men det finns flera andra adrenalinframkallande sätt att uppleva den överväldigande norska naturen. Välj en expedition som får dig att sticka ut bland de 100 000 årliga besökarna till Preikestolen. Skapa din egen nervkittlande story med foton som bevis efter att du besökt den här nationalskatten.

"Ibland är det bäst att överlåta det till naturen. Glasgolv och skyskrapor kan vara imponerande, men i Norge är det ett enormt stenblock som bjuder på den bästa utsikten."

-   Lonely Planet

1. Ett fågelperspektiv

view over Preikestolen in Stavanger
Kan du tänka dig att se ett så vackert landskap från luften? Välj en vidunderlig flygtur med upp till en timme av oförglömliga vyer.

Heliwing är redo att ta med dig pår två olika turer då de visar det bästa av norsk natur från en av sina helikoptrar. Under färden får du se populära platser som Preikestolen och Kjerag samt mer gömda juveler som Månafossen.

from movie: Mission Impossible: Fallout

Läs mer om vår tävling på våran Facebook sida. 

 

2. Dags att surfa 

Norge är förmodligen inte det första landet du tänker på när det gäller surfning, men Stavanger har en strand eller två i bakfickan. Surfschool har kurser med instruktörer och utrustning så att du kan prova på norsk surfning. Upplev den unika känslan av att glida över kallt vatten omgiven av fantastiska vyer.

 

3. Klättra, fira dig ner eller zipline?

klatring i stavanger

 Vad du än väljer så garanteras du en rolig och aktivitetsfylld dag. Preikestolen Mountain Lodge ger dig chansen att  klättra på flera olika fjällväggar och du belönas med fantastiska vyer när du når toppen. Om du inte tycker att det verkar lockande att klättra uppför fjället kan du istället fira dig nerför. Aktiviteten är lämplig för både barn och vuxna och du tar dig nerför hela 18 meter fjällvägg. Den här upplevelsen ger dig utan tvekan en minnesvärd resa och fantastiska vyer från toppen. Ziplining är för våghalsar som söker spänning och vill se den enastående naturen från ett annat perspektiv. Med aktivitetscentret Høyt & Lavt får du sväva nerför deras 350 meter långa stållina som tar dig från vandringslederna nära Preikestolen till fjällets fot. Det här är det perfekta sättet att ta sig ner efter att du utforskat Preikestolen.

4. En fascinerande kryssning

Följ med på en tre timmar lång båtfärd som tar dig från Skagenkaien i Stavanger längs den underbara Lysefjorden. Huvudattraktionen är naturligtvis Preikestolen, men du får även se vackra landskap med smala passager mellan de höga fjällen, små öar och vattenfall. Beställ biljetter i förväg om du vill uppleva den här oförglömliga turen.

5. Bila nerför fjället

När du kör bil runt Stavanger måste du inte nödvändigtvis hålla dig på motorvägen. Styr mot Lysevegen för enastående vyer. Vägen tar dig från Lysefjord till Sirdal över fjällen. Som högst är du uppe på 932 meters höjd och det är med andra ord en perfekt plats för att njuta av den vidunderliga naturen som omger dig. På rund av Norges tuffa vintrar är den slingrande vägen bara öppen under sommaren, men bli inte förvånad om du ser snö i juli. Resans höjdpunkt är de sista åtta kilometrarna med ett 800 meter brant stup och 32 hårnålskurvor.

Efter en spännande dag och enastående vyer kan du återvända till Stavangers centrum för en välsmakande middag och kanske några timmars sömn och energiladdning. Njut av underbara rätter som tillagats med färska ingredienser på restaurang Firelake Grill House & Cocktail Bar på Radisson Blu Atlantic Hotel, Stavanger eller Restaurang 26 NorthRadisson Blu Royal Hotel, Stavanger och lär dig om varför den norska maten är så speciell.

Besök Stavanger blog banner

Foto kreditering:

@ Paramount Pictures movie: Mission Impossible: Fallout
@ Kai Gangstad
@ Kristofer Ryde

Berätta vad du tycker