Dags för Fashion Week i London, Milano och Paris

De fyra största modeveckorna i världen brukar kallas ”The Big Four”. Traditionellt börjar Fashion Week i New York, följt av London, Milano och slutligen Paris.

London Fashion Week

London Fashion Week hålls i London två gånger per år, i februari och september, och är en av världens största modehändelser.

I år, 2016, kommer modeshowerna äga rum i Brewer Street Car Park i Soho. Ett bra läge med närhet till de stora shoppinggatorna Oxford Street och Bond Street. Men designers visar upp sina kollektioner över hela staden på till exempel Royal Opera House eller i Tate Modern som är nationalmuseum för internationell modern och samtida konst.

Många av modevisningarna är endast för inbjudna, men det finns ett stort utbud även för allmänheten.

London är den "minsta" av de fyra modeveckorna och utmärks kanske av en större vilja att experimentera med kollektionerna. Det finns utrymme för unga och nya modeskaparna att ta plats.

Något som också har satt sin prägel på London Fashion Week är att två ansedda modeskolor, Central St Martins och the London College of Fashion, ligger i staden. Alexander McQueen och John Galliano är två av den senaste tidens stjärnskott som startade sina karriärer som modestudenter i London.

Milan Fashion Week

Milan Fashion Week hålls i februari/mars samt september/oktober varje år. Med över 40 modeshower varje säsong förvandlas staden till en dröm för turister.

Stadens gränder förvandlas till catwalks och fylls av kändisar och modeälskare från hela världen. Modeshowen pågår i princip dygnet runt, så du har stora chanser att se din favoritdesigner på nära håll. Kända internationella modehus som Gucci, Prada, Versace och Moschino visar självklart upp sina kollektioner.

Förutom vanliga studios och showrooms, så äger många av modeshowerna rum vid historiska landmärken utomhus som Piazza Duomo (Milanos centrala torg där stadens katedral ligger), Castello Sforzesco (ett 1400-talsslott) och Arco della Pace (triumfbåge vid Parco Sempione).

Milano är Italiens näst största stad och här finns mycket att se och uppleva under ditt besök. Staden är underbart pittoresk trots sin storlek och attraherar varje år två miljoner besökare. Utbudet av kultur och konst är stort och staden kallas även för ”Fashion Capital of the World” tack vare sin blomstrande modekultur.

Paris Fashion Week

För många är Paris modestaden framför alla andra. Likt New York sjuder Paris av energi och vitalitet och här finns glamour i överflöd.

Paris Fashion Week äger vanligtvis rum två gånger om året i februari/mars och september/oktober. Då fylls stadens restauranger, hotell och kaféer av världens främsta modeller, fotografer, journalister och moderedaktörer. Det kan vara svårt att få hotellrum under Paris Fashion Week, så var ute i god tid.

De flesta modevisningarna äger rum vid Carrousel du Louvre nedanför Louvre-museet, men modeshower pågår även över hela staden. Internationellt kända modehuse och designers som Guy Laroche, Dries Van Noten, Christian Dior, Lanvin och Isabel Marant visar upp sina kollektioner och de senaste trenderna.

Många av modeshowerna är stängda för allmänheten, men flera större butiker håller egna modevisningar, till exempel längs Boulevard Haussman. Och om du tröttnar på modeshower kan du alltid prova shoppingen i boutiquer över hela Paris. De flesta av världens främsta designers är närvarande någonstans i staden.

Ett besök under Paris Fashion Week är många modeintresserades största dröm.

Berätta vad du tycker