5 böcker du inte får missa

Den sista helgen i september, som i år infaller mellan den 25 och 28 september, fylls Göteborg med kulturpersonligheter, bibliotekarier, kändisar, bjudgodis och diverse bokmalar. För 30:e gången i ordningen är det dags att trängas på mässgolvet och köa för att få den bästa platsen på det där författarpratet som du sett fram emot hela året. Det handlar såklart om Bokmässan. I år är temat Brasilien och med över 60 utomnordiska medverkande, blir årets mässa en av de mest internationella hittills.

Några som definitivt inte kommer att missa Bokmässan är Ann-Sofie Lindholm och Margaretha Weimar, som ligger bakom bokbloggen och frukostbokklubben Breakfast Book Club. Bokklubben är öppen för vem som helst och träffas en gång i månaden för att äta frukost och diskutera en bok de läst gemensamt. Så här inför Bokmässan bad vi dem tipsa om fem böcker som du bara måste läsa.

Hej Ann-Sofie och Margaretha! Vilka är era bästa boktips?

De imperfekta av Tom Rachman 

Utgångspunkten är en engelskspråkig tidning som grundas i Rom 1954. I ett antal fristående berättelser möter vi personer som antingen arbetar på eller har någon annan anknytning till tidningen. Ibland dyker de upp igen, i andras berättelser. Tillsammans skapar de lager på lager av historien. Utgiven av Weyler förlag 2011.

På fredag och lördag kan man lyssna till Tom Rachman på Bokmässan. Det ska vi.

Den andra kvinnan av Therese Bohman

Ett psykologiskt passionsdrama, säger förlaget. En skarp berättelse om en kvinna, om litteratur och skrivande, lägger vi till. Enastående välskriven! Utgiven av Norstedts 2014.

På lördagsmorgonen bokfrukosterar vi med författaren på Bokmässan.

Stoner av John Williams

En återupptäckt 50-talsroman som är helt fantastisk! William Stoner är lantbrukssonen som förväntas fortsätta i föräldrarnas spår och arbeta på den lilla gården i Missouri. Men så börjar han på universitetet och allt förändras. En gripande historia som inte släpper taget en enda gång. Utgiven av Natur och Kultur 2014.

Det nakna ögat av Yoko Tawada

En ung vietnamesiska reser till Berlin i det forna DDR för att representera Vietnam på en kommunistisk ungdomskongress. Väl där blir hon bortförd till väst och hamnar senare genom en slump i Paris. Hon flyr verkligheten genom att se på film. Det nakna ögat är en fascinerande roman om en kvinna som saknar språk. Utgiven på Sadura förlag 2013.

Nattfilm av Marisha Pessl

En nyskapande noir-thriller om jakten på sanningen om den kultförklarade filmregissören Stanislas Cordova. Det glimrar språkfantasi och fantastiska 2000-tals metaforer. Utgiven på Natur och Kultur 2014.

Bo på Radisson Blu Scandinavia Hotel Göteborg

Behöver du någonstans att bo under Bokmässan? Från Radisson Blu Scandinavia Hotel, som ligger mittemot Centralstationen, tar du dig enkelt med spårvagnen till Svenska Mässan och Bokmässan. Har du tid över, finns resten av centrala Göteborg på gångavstånd, men frågan är om du kommer att orka så mycket mer efter ett par dagar fullmatade med böcker, författare, föreläsningar, diskussioner och bokfynd.

Berätta vad du tycker