5 Guldkorn i det historiska Prag

Det finns få städer där det förflutna känns lika närvarande som i Prag. Med ett rikt arkitektoniskt arv med bland annat byggnader från medeltiden och framåt, erbjuder Prags historiska centrum en guldgruva för historieintresserade som vill få sig en autentisk inblick i det förflutna. De pittoreska kullerstensgatorna, de drömlika broarna och de fantastiskt bevarade byggnaderna utgör en lysande bakgrund för att föreställa sig de dramatiska händelserna i Prags historia, och alla bidrar verkligen till romantiken i denna destination i världsklass.

Om du besöker Prag på jakt efter historiska sevärdheter har du tur – staden kan skryta med dussintals gamla broar, byggnader och torg, som alla ligger inom gångavstånd från Radisson Blu Hotel, Prague. Oavsett om du besöker staden för första gången eller bara har kort tid att utforska, här är vår lista över de bästa historiska sevärdheterna i Prag:

1. Prags slott

Inget besök i Prag skulle vara komplett utan en resa till världens största slottsgård. Slottet ligger i mitten av tre rymliga slottsgårdar och har varit hem till kungar, kejsare och presidenter i århundraden. Det har alltid spelat en viktig roll i stadens historia. Några höjdpunkter som bör nämnas är Vituskatedralen, en imponerande gotisk konstruktion där du hittar det rikt dekorerade Sankt Wenceslas-kapellet samt Böhmens riksregalier, Lobkowickýpalatset från 1500-talet (numera ett museum) och den gyllene gatan, en gata från 1400-talet vars historiska byggnader nu utgör en återuppbyggd epokvisning.

2. Gamla stans torg och astronomiska ur

Gamla stans torg utgör det färgstarka hjärtat i Gamla stan, som har funnits med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1992, och är en av de mest pittoreska platserna i hela Prag. Byggnaderna längs med torget ger en fascinerande blandning av varje arkitektonisk stil som finns i staden, från medeltida gotiskt till jugendstil. Det mest kända landmärket är emellertid det astronomiska uret från 1400-talet, som man finner på fasaden till det gamla rådhuset. Varje timme lockar klockan till sig en mängd åskådare som vill skåda den mekaniska uppvisningen av rörliga miniatyrfigurer.

3. Karlsbron

Tack vare sin strategiska position mellan floden Vltavas två flodbankar har Karlsbron spelat en nyckelroll i Prags historia, både som en bro för stadens invånare och en viktig plats för militära motstånd. Bron byggdes av kung Karl IV:e på 1300-talet och dekorerades med sina berömda statyer som avbildar religiösa och historiska figurer från slutet av 1600-talet och framåt. Det är väl värt att ta en promenad över bron för att beundra statyerna och utsikten över staden – se till att ta en paus och röra vid relieferna under statyn av Johannes Nepomuk, det sägs ge tur.

4. Klementinum

Detta massiva byggnadskomplex har varit en mötesplats för några av Europas största tänkare sedan 1200-talet och erbjuder idag en fascinerande blandning av historiska och arkitektoniska sevärdheter inom sina murar. Ta dig uppför de 172 trappstegen till det astronomiska uret för hisnande vyer över Prag, eller gå på en konsert med klassisk musik i det utsmyckade spegelkapellet från 1700-talet, där Mozart själv en gång uppträdde. I Klementinum ligger även Nationalmuseet i Prag, med så mycket som 16 000 böcker från 1500-talet och framåt.

5. Judiska kvarteren

Prags judiska kvarter, som ligger mellan floden och Gamla stan, är från 1200-talet då stadens judar var förbjudna att bo utanför detta kvarter. Här ligger idag några av de viktigaste historiska judiska monumenten i Europa, däribland Gammalnya synagogan från 1200-talet, den äldsta synagogan som fortfarande är i bruk i Centraleuropa. Du kan även besöka det judiska rådhuset, ett flertal historiska synagogor samt den stämningsfulla gamla judiska kyrkogården med anor från 1400-talet. De flesta platserna (förutom Gammalnya synagogan) får du tillgång till med en biljett till Judiska museet.

Historiska sevärdheter är inte bara begränsade till dessa turistmål i staden. Du hittar dem även på Radisson Blu Hotel, Prague. Hotellet ligger i den ursprungliga jugendbyggnaden från 1800-talet. Efter en större renovering 2019 bevarades historiska delar av byggnaden, medan en modern finish och design lades till interiören. När du vistas på hotellet, missa inte de dekorativa golvplattorna och den ursprungliga ingången med år 1898 märkt på väggen i bar och lounge-området. Du hittar till och med influenser från Prags ikoniska arkitektur på ditt rum!

Radisson Blu Hotel room, Prague

Se stadens historiska höjdpunkter när du bokar din vistelse på Radisson Blu!

Berätta vad du tycker