Après de olympiska vinterspelen

Du kanske tror att allt återgår till det normala och att livet bara fortsätter efter att en stad har arrangerat vinter-OS. Knappast! Vinter-OS lämnar kvar imponerande spår, något som du kanske bör tänka på när du bestämmer dig för var du ska åka skidor i vinter.

Lilliehammer2

Tänk på Lillehammer i Norge – de arrangerade vinter-OS 1994, det med Tonya Harding-skandalen. Kommer du ihåg det? Harding var en amerikansk konståkare och hennes man försökte arrangera så att hennes största rival bröt benet före OS – men han misslyckades. Det utrymme det fick i media överskuggade nästan själva evenemanget. Det är över nu – tack och lov!
Höga hopp

Lillehammer är emellertid långt ifrån över: det är en livlig stad som fortfarande drar fördel av att nyligen ha arrangerat OS. Och det är, som man kan förvänta sig, en fantastisk skidort.  Du kan även få en känsla av hur det måste ha varit att tävla om du tar dig till någon av tävlingsplatserna i olympiska parken. Den mest imponerande är utan tvekan backhoppningsanläggning Lysgårdsbakkene.  Den används än i dag – över 10 000 hopp utförs här varje år – men du måste inte vara en våghals på skidor för att kunna njuta av den. Du kan klättra de 954 stegen till toppen eller ta en stollift (som även tar dig ner igen) – oavsett hur du gör så är utsikten minst sagt hisnande.

 

Om du vill ha något med lite mer kraft kan du besöka bob- och rodelbanan och slänga dig nerför till en hastighet av 120 km/tim och en kraft på 5G. Inte för lättskrämda. Eller så kan du helt enkelt åka skidor (eller snowboard) – ett av de bästa ställena för det är Hafjell Alpinsenter som ligger alldeles norr om Lillehammer. De långa backarna är inte bara fantastiska – tre nätter i veckan har man belysning i 7 km av dem för kvällsåkning.

 

Frukost som en kung

Breakfast

Hemligheten bakom bra skidåkning är naturligtvis en Super Breakfast. Därför är restaurangen The Three Poets på Radisson Blu Lillehammer förmodligen det bästa stället att börja dagen på.  Vår Super Breakfast består av en omfattande buffé med en mängd olika rätter som valts ut från det bästa från det kontinentala, nordeuropeiska och amerikanska köket. Eller hur skulle det vara med en Super Breakfast 4 000 kilometer sydöst om Lillehammer i Sochi, Ryssland, före en dag i backarna där vinter-OS 2014 utspelade sig? Radisson Hotel, Rosa Khutor ligger mitt i anläggningen och precis intill backarna.

 

Anläggningen Rosa Khutor byggdes för 2014 års vinter-OS (till en kostnad av 2,6 miljarder dollar) och är därför mycket modern. Den är otroligt charmig, till viss del tack vare den hisnande bergskedjan Kaukasus som omger den – berg som är lika fulla av historia och mytologi som de är vackra. Precis som man väntar sig av en så ny och omtalad anläggning fungerar allt mycket väl – transporterna är snabba och pålitliga och nattlivet, butikerna och restaurangerna är fantastiska.

 

Skapat för att imponera

OS-arvet är fortfarande mycket tydligt – förutom vad gäller två stora byggnader: en för luftövningarna inför öppnings- och avslutningsceremonierna och en annan som hyste en enorm vindtunnel som byggdes för att skydda scenerna. Båda är nu borta och båda byggdes av samma arkitekter som ritade och byggde vintornen i våra hotell på Zürich och Stansteads flygplatser.

skiier

Men hur är det med skidåkningen? Precis som Lillehammer är det en OS-anläggning – så självklart är den utmärkt. Vad som är särskilt anmärkningsvärt är möjligheterna till off-pist, eller freeriding som det även kallas. Pudersnön är superb tack vara den varma luften som stiger från Svarta havet, och det gör att det nästan känns som om man flyger fram på skidorna eller snowboarden. För de som inte är fullt så säkra på skidorna finns det preparerade backar tillgängliga 140 dagar om året – otroligt.

 

Skidåkning är fantastiskt – OS-skidåkning är ännu bättre. Men du behöver ändå det mest nödvändiga: en stor frukost, ett varmt och mysigt rum och någonstans där du kan dricka något gott (och äta tårta) med kort varsel. Så välj vist ...

Berätta vad du tycker