Älska eller hata? Din guide till Eurovision Song Contest.

Maj är lika med Eurovision Song Contest. Och oavsett om du har längtat ihjäl dig ända sedan Malmö stod värd för kalaset för ett år sedan, eller skyr det som pesten, har du nog inte missat att det är Köpenhamn som gäller i år. Så vad passar väl bättre än att åka dit?

Det finns massor att göra även för dig som inte fattat poängen med Melodifestivalen överhuvudtaget. Bor du dessutom på Radisson Blu Hotel Malmö, ett ögonblick från Centralstationen, är du i Köpenhamn på 30 minuter. Perfekt både för dig som tänkt spendera hela veckan i Eurovision Village och för dig som helst vill hålla dig undan.

Schlagerfantast, lagomdiggare eller näsrynkare? Här är den ultimata Köpenhamnsguiden under Eurovision Song Contest!

 

Schlagerfantasten

Du började ladda redan i maj förra året när Emmelie de Forest vann i Malmö. Självklart är du redan på plats i Köpenhamn och har fixat biljett till finalen och båda semifinalerna.

Tre tips:

 1. Försök att komma över ett armband som ger dig tillträde till Euro Club på Vega, så att du kan festa med artisterna och annat VIP-folk.
 2. Ät en ”Join us”-kaka på La Glace, Köpenhamns äldsta konditori.
 3. Ta med glitter och handduk till Islands Brygge den 7 maj och vinterbada med stil till rader av hits i Eurovision Cool Pool Party.

Robin Strandberg, bloggare på improveme.se och gaybladet.se, älskar Eurovision Song Contest. Han laddar upp inför tävlingen på sina bloggar där han ingående analyserar alla bidrag och har redan lyssnat sönder låtarna.

Hej Robin! Vad får man inte missa under Eurovision Song Contest?
Om man kan, tycker jag absolut att man ska åka dit och bara gå en runda på Ströget. Jag garanterar att man kommer känna av festivalstämningen bara där! Kolla också in Eurovision Village, med artister och uppträdanden varje dag. Väldigt kul!

Vem tror du vinner?
Jag tror att både Österrike, Israel, Armenien och Sverige har en chans att vinna. Jag hoppas på Conchita Wurst från Österrike, som både skrämmer och bländar Europa med sitt alter ego. Det är helt awesome och väldigt nyttigt för vissa länder.

 

Schlager Svensson

Lagomdiggaren

Du tycker att Eurovision Song Contest är ganska kul. I smyg. Och du kan faktiskt tänka dig att delta lite grann, det är ju ändå härligt med den festliga stämningen.

Tre tips:

 1. Häng runt Rådhusplatsen och strosa längs med fan mile, där det händer massor av saker hela tiden.
 2. Ta en drink på Rubys, en av Köpenhamns bästa barer, och ät organisk street food i Eurovision Village.
 3. Följ finalen från storbildsskärm på Rådhusplatsen. Sedan är det nära till tåget som tar dig tillbaka till Malmö.

Schlager Hipster

Näsrynkaren

Du fnyser föraktfullt när någon nämner Eurovision Song Contest. Tur då att det finns så mycket annat att göra, trots att hela den danska huvudstaden tycks ha drabbats av schlagerfeber.

Tre tips:

 1. På Nörrebro kommer du undan den värsta hysterin. Få en kulinarisk upplevelse på restaurang Relæ, botanisera bland alla små butiker och promenera på kyrkogården där Kierkegaard ligger begravd.
 2. Fly Köpenhamn och ta den vackra kustvägen upp mot konstmuseet Louisiana. Hoppa sedan på färjan tillbaka till Helsingborg och Malmö.
 3. Stanna i Malmö istället. Bada på Kallbadhuset, ät världens bästa sushi på S:t Knut, drick romdrinkar på Carib Kreol och polsk öl på Jetzt.

Då är frågan: vem av dessa är du?

Berätta vad du tycker