Åk på julmarknad

Julmarknaden har varit med länge. Traditionen kan faktiskt spåras ända tillbaka till 1384 i Bautzen i Tyskland, då folk skulle kunna handla varor inför vintern. Nuförtiden är julmarknaden mest ett trevligt inslag i decembermörkret, där vi kan komma i stämning inför julen, men traditionen känns starkare än någonsin och det finns massor av julmarknader över hela Sverige. Inte minst i våra tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö.

Göteborg

I Göteborg kryllar det av julmarknader. Liseberg är dock den största och mest kända i området och ett måste om du älskar julmarknader med extra allt. Inför jul är parken indelad i olika teman som traditionell marknad, medeltidsbyn och strålande jul. I Lapplandsområdet kan du uppleva eldar, jojk och snö, och för barnen finns kaninernas jul med kaniner ändå från Nordpolen att kramas med. Det finns alltid något att göra – isshower att se, hantverk att köpa, karuseller att åka, mat att äta och godis att mumsa på.

Bo på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg, när du besöker Liseberg. Här kan du sova gott i en skön säng efter en lång dag på Sveriges största julmarknad.

Christmas decorations Liseberg, Gothenburg

Köpenhamn

Nu ligger Köpenhamn förstås i Danmark. Men med tanke på att huvudstaden bara är en halvtimme bort med tåg från Malmö, är det synd att missa julstämningen här när du ändå är nere i söder.

Christmas Market near Stork Fountain of Copenhagen

Hela Köpenhamn är fanatiskt när det kommer till jul och om du älskar högtiden är det hit du ska åka. Att promenera på Ströget och i Nyhavn ger dig julstämning med massor av ljus och julklappsshopping. Men det självklara resmålet är såklart Tivolis julmarknad. Tivoli har haft julmarknad sedan 1994 och numera besöker ungefär 800 000 personer marknaden varje år. Den är öppen mellan den 18 november och den 31 december.

Tivoli Gardens Copenhagen entrance

Malmö

Lördagen den 9 december, är det Bondens egen julmarknad på Drottningtorget. Hit kommer lokala matproducenter för att fylla skåningarnas julbord med delikatesser. Produkterna är oftast ekologiska och här finns allt från grönsaker och ost till kött och hantverk av ull och skinn. Julmarknaden är öppen mellan klockan 9 och 14.

På Malmös traditionella julmarknad på Gustav Adolfs torg är det nostalgi, hållbarhet och hantverk som är i fokus och det mesta du längtar efter kan du hitta här. Smycken, choklad och julburgare är bara några exempel.

En kort promenad från både Gustav Adolfs torg och Drottningtorget, ligger Radisson Blu Hotel, Malmö, ett bekvämt hotell i hjärtat av staden. Ett perfekt läge för att uppleva julen i Malmö.

 

Stockholm

Marknaden på Stortorget i Gamla Stan har anor ända från 1500-talet, även om den har flyttat runt i staden lite. I dagens regi har den funnits sedan 1915, med betoning på kvalitetsprodukter. Det är Stockholms-Gillet som arrangerar marknaden och överskottet från uthyrningen av bodarna och annat går till stipendier och bidrag. I år är marknaden öppen mellan den 2 december och den 23 december.

Christmas fair in Stockholm, Sweden

Skansens julmarknad ingår i det stora julfirandet som pågår hela december. På Skansen kan du fira Lucia, stöpa ljus, äta julbord och lyssna på musik i Seglora kyrka. Det är full aktivitet varje helg i advent. Från matbodarna doftar det förföriskt, det pysslas och pyntas och granen står klädd, redo att dansas kring.

Checka in på Radisson Blu Royal Viking Hotel, Stockholm, som ligger centralt precis bredvid Centralstationen. Härifrån har du gångavstånd till julmarknader och andra sevärdheter. Annars är det bara att hoppa på tunnelbanan. 

Berätta vad du tycker