24 timmar i Uppsala

24 timmar i Uppsala

Kommer du till Uppsala på en snabbvisit? Har du endast ett dygn på dig inklusive en långfrukost på Radisson Blu Hotel Uppsala? Lyckligtvis har du hamnat i staden som kan göra ett dygn till en enda lång upplevelse. För att underlätta har vi listat några av Uppsalas guldkorn som tillsammans bildar en dag, passande för de flesta.

Gamla Uppsala

En lugn start på dagen efter frukosten är att besöka Gamla Uppsala – ett speciellt område som doftar av historia och en utmärkt plats för lugn och meditation, tankar och utsikt. Gamla Uppsala är ett av Nordens största gravområden med kullar, gräsytor och några byggnader. Att besöka de majestätiska kungshögarna från 500-talet är ett populärt utflyktsmål. I mitten på 1800-talet blev nyfikenheten övermäktig för Uppsalaborna och det var dags att gräva ut högarna för att se om de gömde gravplatser eller helt enkelt var vanliga kullar. Och visst, kullarna var gamla gravplatser men upptäckten spädde bara på legenderna eftersom ingen riktigt vet vem som ligger begraven där. Här finns också tre restauranger som passar utmärkt som lunchställe innan det är dags att bege sig vidare, exempelvis restaurang Odinsborg som serverar dagens lunch.

Gamla Uppsala
Bild av @rikardpetersson

Uppsala domkyrka – ett måste

För inte kan du väl befinna dig i Uppsala utan att besöka Skandinaviens största katedral? Uppsala domkyrka har allt man kan önska sig av en kyrka. Spännande historier från starten av bygget år 1270 till invigningen 1435. Kungliga gravar där bland annat Gustav Vasa och Carl von Linné vilar. Gyllene skatter och berömda konstverk. Medeltida textilier, bland annat den enda festklänningen som är bevarad från medeltiden och kompletta modedräkter för herrar från sent 1500-tal. Och självklart det bästa – den mäktiga känslan av att stiga in i en byggnad som imponerar djupt med skönhet och förundran.

Uppsala domkyrka
Bild av @jamaar65

Fikaflotten

När du strövat klart på Gamla Uppsala och upplevt domkyrkan är det självklart dags för en fika. Fikaflotten är en kombination av två härliga ting: att långsamt glida fram på Fyrisån i en avslappnad miljö med en god kopp kaffe nära till hands. Konceptet är lika briljant som det är spontant. Du kan hoppa på längs med vägen eller vid Östra Ågatan - det finns inga fasta tider eftersom flotten avgår när den är fullsatt några gånger mellan 10 och 21, om det är vackert väder. Flotten glider sedan fram i en timme och låter sina passagerare njuta av Uppsala och naturen på ett nytt sätt. Hela familjen kan följa med och barnen har en egen hörna med tillgång till flytvästar. Biljetter till flotten kostar 40 kronor, och flotten går hela sommaren in på höstkanten.

Fikaflotten
Bild av @karin.modig

Gallerier

För dig som gillar konst och kultur är verkligen Uppsala en stad att räkna med. Några av gallerierna är kooperativ vilket gör att man kan kika på många olika konstnärers verk under samma tak. Öster om ån är ett sådant, här visas just nu en gemensam sommarutställning. Det finns en stor bredd mellan verken, allt från kläder och smycken till konstföremål av glas eller trä. Rolls Gallery är ett annat spännande besöksmål som främst visar svensk och internationell originalgrafik. Men här finns också oljor, akvareller och skulpturer och det som visas är från utvalda konstnärer som Andy Warhol och Peter Dahl.

Galleri Öster om ån
Bild av @garnapa

Runda av kvällen

På Radisson Blu Hotel Uppsala finns restaurang Picnic med en bardel som blivit en naturlig mötesplats för Uppsalabor och besökare. Vardag som helg, här samlas man för umgänge fram till småtimmarna innan det är dags för en skön natts sömn. Bor du på hotellet är det härligt nära till sängen!

Restaurang Picnic Radisson Blu
Bild av @radissonbluuppsala

Berätta vad du tycker