Konsten att njuta av Frankrikes vackra städer

Vi är alla välbekanta med Paris legendariska sevärdheter och Rivierans storslagna utsikter, men hur är det med det överflöd av konst som finns i Frankrikes kulturella västra huvudstad - Nantes?

 

Nantes, som är genomsyrat av historia och stoltserar med en imponerande arkitektur, har lockat och inspirerat kreativa människor i århundraden: från de berömda verken av 1800-talsförfattaren, poeten och dramatikern Jules Verne till de tankeväckande ringarna av konceptkonstnären Daniel Buren som smyckar Loires flodstrand – staden är berömd för sin rika historia och kultur.

 

Vi har gjort underbara stadsresor till en konst, och oavsett om du vill utforska tornen i en gammalt slott eller njuta av utsikten från en tolv meter hög mekanisk elefant så finns det något för alla på vår lista över de mest intressanta sevärdheterna i Nantes ...

 

Les Machines de l’île

Les Machines de l’île (Machines of the isle of Nantes) är ett konstprojekt som byggts upp på Loires flodbank, inom Nantes gamla skeppsvarv.

 

Det imponerande projektet, som öppnades för allmänheten 2007, har skapats av de lokala konstnärerna François Delarozière och Pierre Orefice och är baserat på författaren Jules Vernes "fantasivärldar" och Leonardo Di Vincis mekaniska universum.

DSC06984

I skeppsvarvets mitt står Carrousel Des Montes Marins, en enorm 360 graders teater där besökare kan se en fantastisk samling nautiska maskiner rotera på tre nivåer.  När maskinen kommer till liv får besökarna möjligheten att lära känna havsvarelserna på nära håll i klassisk karusellstil.

 

När du har navigerat från havsbotten, genom avgrunden och upp till havskarusellens yta är det dags att packa kofferten, ta farväl av cirkusen och bege sig till den stora elefanten.

 

Denna enorma konstruktion, som består av 43 ton trä och stål, kommer med jämna mellanrum till liv och tar då med sig upp till 50 besökare på en 30 minuter lång tur med en storlagen utsikt över skeppsvarvet. Medan maskinisten berättar om elefantens imponerande konstruktion kan du se hur varje detalj i det exponerade maskineriet fungerar. Om tekniken inte fångar ditt intresse kan du istället använda den fullt fungerande snabeln för att spruta vatten på oskyldiga åskådare.

Nantes033

Ytterligare sevärdheter består av ett imponerande galleri, en verkstad och givetvis ett café och en presentbutik.

 

Château des Ducs de Bretagne

Det här franska kulturminnet var en gång i tiden den historiska provinsen Bretagnes centrum och här levde generationer av regionens hertigar.  Efter 15 år av intensiva renoveringar finns här nu Nantes historiska museum. Byggnaden är öppen året om, med längre öppettider under sommaren, och erbjuder en spektakulär utsikt över slottets marker och den kringliggande staden.

ChateauDesDucsDeBretagne20090906

Tips: Gör ett besök på kvällen och se det upplysta slottet i all sin ära!

 

Le Lieu Unique

Det nationella centrumet för nutida konst, som tidigare var en kakfabrik, bjuder nu på en mängd utställningar och föreställningar under året, bl.a. teater, dans, musik, litteratur, filosofi, arkitektur och kokkonst.

 

Estuaire Nantes

Vid Nantes vackra flodmynning finns 29 permanenta konstverk utspridda under bar himmel längs en sträcka på 60 km. Rekommenderade rutter finns tillgängliga online eller via det lokala turistkontoret och under sommarmånaderna erbjuds båtturer.

 

Tips: Vi rekommenderar att du besöker huset som håller på att sjunka ner i floden Loire – "La maison dans la Loire".

 

Passage Pommeraye

Hitta en dold juvel vid ett av Nantes mest populära shoppingstråk. Passage Pommeraye är berömt för sin vackra arkitektur och sträcker sig över tre våningar där man säljer allt från macaroons till Hermes.

 

Palais De Justice

Palais De Justice stod klart 1851 och fungerade ursprungligen som staden Nantes rättssal.

2012-img-0773 v4

Efter en renovering på två år som övervakades av den hyllade arkitekten Jean-Phillippe Nuel öppnades Palais De Justice igen 2012 som ett Radisson Blu-hotell med 142 rum, den förstklassiga restaurangen L’Assise, cocktailbaren Le Preambule och lyxiga spafaciliteter.

 

Mycket av arkitekturen är densamma som för 160 år sedan och många av de ursprungliga detaljerna finns kvar, inklusive rättssalens "boiseries" (träväggar) vilka nu välkomnar gästerna till restaurangen.

 

Inredningen står i kontrast till den klassiska 1800-talsarkitekturen med moderna möbler som skapar ett idealiskt citycenterhotell för den perfekta stadsresan.

2012-img-0763

Fakta: Byggnaden har använts i två franska filmer: Mercredi, folle journée! som regisserades av Pascal Thomas och Vénus noire som regisserades av Abdellatif Kechiche.

Berätta vad du tycker